Search
  • Dr. Γεώργιος Καζούλλης

Τραυματισμός μηνίσκου - 5 συμβουλές για υγιή γόνατα

Updated: 7 days ago


Τραυματισμός μηνίσκου

Κατά κύριο λόγο συμβαίνει στην άθληση, συχνά αρκεί μια γρήγορη στροφική κίνηση της άρθρωσης του γόνατος ή ακομα και μια απλή καθημερινή ενέργεια (π.χ. το να σηκωθούμε απο μια καρέκλα). Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί καθώς και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο με το υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης μεταξύ 55 και 59 ετών.


Ο φαύλος κύκλος για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο

Η ρήξη μηνίσκου φορτίζει την άρθρωση του γόνατος και οδηγεί μακροπρόθεσμα σε βλάβη του χόνδρου. Η βλάβη του χόνδρου με τη σειρά της ασκεί πίεση στους μηνίσκους και σε όλα τα άλλα δομικά στοιχεία οδηγώντας σε περαιτέρω φθορά.


Σε πρώτο πλάνο η συρραφή του μηνίσκου

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η μερική αφαίρεση μηνίσκου ήταν η μέθοδος επιλογής για την καταπολέμηση του πόνου και για μια γρήγορη επιστροφή στον αθλητισμό. Εν τω μεταξύ, η Ορθοπεδική Χειρουργική και Τραυματολογία κατανοεί ακόμη περισσότερο την βιομηχανική, δηλαδή τις κινήσεις στο γόνατο. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερο τη σημασία των μηνίσκων και την αλληλεπίδραση τους σε όλες τις αρθρικές επιφάνιες. Ο υψηλότερος στόχος μας σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας είναι πλέον η διατήρηση του μηνίσκου και η αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης αν αυτο είναι δυνατόν. Εάν είναι απαραίτητη μια μερική μηνισκεκτομή, τότε πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο ιστό.


Κάθε ρήξη μηνίσκου απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση

Αυτό περιλαμβάνει ερωτήματα όπως ο τύπος της ρήξης, ο χρόνος ύπαρξης της και η συνολική κατάσταση των ιστών της άρθρωσης. Εξίσου σημαντικό σε περίπτωση συρραφής ειναι αν ο ασθενής βρίσκεται σε θέση να ενσωματώσει στην καθημερινότητα του μια πιο εκτεταμένη αποθεραπεία και μετέπειτα φυσιοθεραπεία σε σχέση με αυτήν της μερικής μηνισκεκτομής.


5 συμβουλές για να κρατήσετε τα γόνατα υγιή• Αποφύγετε κινδύνους.

Το ένα τρίτο όλων των τραυματισμών του μηνίσκου συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Εκτός από το σκί, τα σπόρ επαφής όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το ράγκμπι παρουσιάζουν υψηλές πιθανότητες τραυματισμού. Ακόμα και μια συντηριτική θεραπεία ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αυξάνει σε βαθος χρόνου (> 12 μήνες) τον κίνδυνο ρήξης μηνίσκου.


• Σε οξύ πόνο επισκευθητε άμεσα τον γιατρό.

Οι ρήξεις μηνίσκου έχουν μεγαλυτερες πιθανότητες επούλωσης οταν η διάγνωση και η θεραπεία ειναι άμεση. Η συρραφή μπορεί να αποτρέψει τη μακροχρόνια βλάβη του χόνδρου (αρχικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας) ή τουλάχιστον να μειώσει το μέγεθος της. Συνεπώς, ενας πόνος στο γόνατο πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό.


• Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν το γονάτισμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα στην κηπουρική, καθίστε σε ένα σκαμνί ή γονατίστε σε ενα μαξιλάρι, κάθε 10-20 λεπτά να αλλάζετε την δραστηριότητα και να εκτελείτε λίγες ασκήσεις χαλάρωσης.


• Η γρήγορη λύση δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη.

Μια μερική μηνισκεκτομή μπορεί γρήγορα να επιλύσει το πρόβλημα και ειναι συνεπώς πιο ελκυστική για εργαζόμενους ή επαγγελματίες αθλητές. Παρόλα αυτά, η συγκριτικά πιο σύνθετη λύση συρραφής του μηνίσκου μακροπρόθεσμα προστατεύει καλύτερα το γόνατο από την οστεοαρθρίτιδα.


• Κινηθείτε!

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την υγεία της άρθρωσης όσο η τακτική άσκηση. Αυτό κρατά τον χόνδρο υγιή. Ένα δυνατό μυικό σύστημα μέσω κατάλληλων ασκήσεων ανακουφίζει την άρθρωση του γόνατος. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, την κύρια αιτία για φθορά στην άρθρωση.


Dr. Γεώργιος Καζούλλης

Ορθοπεδικός Χειρουργός - Τραυματιολόγος

673 views

Dr. Georgios Kazoullis

Orthopedic Surgeon - Traumatologist

Emm. Papanastasi 24

85100 Rhodes

+302241031400

  • Facebook